Gofry
Nie ma to jak zacząć dzień od idealnego śniadania. W niedzielę lubię robić śniadanie takie, na jakie mają ochotę dzieci i mąż. Tym razem padło na gofry 🙂 Zjedliśmy je z ostatnimi malinami i jeżynami z ogródka, bananem, czekoladą i miodem. Jakie są Wasze ulubione śniadania?
Składniki: 1 i 1/2 szklanki mąki, 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, szczypta soli, 2 łyżeczki cukru, 1 op. cukru wanilinowego, 2 jaja, 1/2 szklanki oleju, 1 i 1/3 szklanki mleka (użyłam migdałowego).
Mąkę wsypać do miski, dodać proszek do pieczenia, sól, cukier, cukier wanilinowy. Wszystko wymieszać a następnie dodać jajka, olej roślinny oraz mleko. Zmiksować mikserem na gładką masę, tylko do połączenia się składników. Ciasto można odstawić aby odpoczęło (na około 15 minut), ale nie jest to konieczne. Rozgrzać gofrownicę. Gofry piec przez około 3 – 3,5 minuty lub przez czas podany w instrukcji gofrownicy. Nakładamy ciasto chochlą i wypukłą stroną łyżki rozprowadzamy ciasto dokładnie po całej powierzchni. Gofry po upieczeniu odkładać na metalową kratkę. Posypać cukrem pudrem lub polać syropem klonowym lub podawać z ulubionymi dodatkami np. marmoladą, dżemem, owocami i bitą śmietaną. U mnie tym razem z owocami, czekoladą i miodem.