Propozycja na letni obiad – risotto z kurkami i zielonym groszkiem.
Nie jest to klasyczny przepis na risotto. Nie dodałam masła, nie użyłam sera długodojrzewającego, wlałam trochę więcej wina, ale lubię jego aromat w potrawach. Za to risotto wyszło przepyszne, a o to chodzi w gotowaniu. Dodatek czarnego czosnku sprawi, że danie nabierze wyjątkowego smaku.
Przepis jest na 2 porcje + dwóch małych podjadaczy 😉
Składniki: 200 g ryżu arborio, 2 szklanki kurek, ok. 2 szklanki bulionu, pół kieliszka wina, 1 cebula, 1 szklanka zielonego groszku (może być świeży lub mrożony), pół łyżeczki czarnego czosnku w proszku lub 1 żabek białego czosnku przeciśnięty przez praskę, pół łyżeczki listków tymianku, sól, pieprz do smaku, ser do posypania.
Cebulę i grzyby pokrój i usmaż doprawiając solą i pieprzem. Wsyp ryż, czarny czosnek, tymianek i wlej wino, gotuj, aż wino odparuje. Wymieszaj zawartość patelni i wlej pół szklanki bulionu. Gotuj bez przykrycia ok. 3 min, aż ryż wchłonie bulion, mieszając od czasu do czasu. Czynność powtarzaj, aż zużyjesz cały bulion. Ryż nie powinien się rozgotować. Pod koniec gotowania dodaj zielony groszek. Gotowe risotto zdejmij z ognia i dodaj drobno starty ser. Całość dopraw do smaku.
Ryż arborio od Radix-Bis; Proszek z czarnego czosnku od Czarny Czosnek BIO.