Dziś mam przepis, który dostałam od znajomego. To przepis na prostą i aromatyczną sałatkę, surówkę, podwieczorek lub przekąskę – pieczona papryka z jogurtem. Czy też uważasz, że pieczenie naprawdę wydobywa ich niepowtarzalny pyszny smak?
Składniki: 3 papryki, 1 mały jogurt naturalny, 2-3 ząbki czosnku, sól, pieprz, natka pietruszki, proszek z czarnego czosnku.
Paprykę przekrój na pół, wyjmij gniazda nasienne, opłucz i upiecz – 20-25 min w temp. 200 stopni, a następnie przełóż do woreczka i zostaw na 15 min. Z papryki zdejmij skórkę i pokrój ją na plastry. Czosnek obierz i pokrój w cienkie plasterki. Można przecisnąć go przez praskę. Na patelni rozgrzej odrobinę oleju i podsmaż czosnek, dodaj do niego paprykę i chwilę smaż. Dodaj posiekaną natkę pietruszki, wymieszaj. Jogurt wymieszaj z solą, pieprzem i proszkiem z czarnego czosnku. Ostudzone papryki wymieszaj z jogurtem. Ja dodatkowo danie posypałam słodką papryką w płatkach.
Paprykę pokrój na plastry dowolnej wielkości: cienkie lub grube, tak jak lubisz. Zamiast natki pietruszki można dodać bazylię, oregano, tymianek.
Proszek z czarnego czosnku od Czarny Czosnek BIO. Sól morska, pieprz ziołowy, papryka słodka w płatkach od Radix-Bis.