Morele nie są moimi ulubionymi owocami, ale przynajmniej raz lub dwa razy w roku coś z nich przygotowuję 🙂 Dziś przepis na jogurtowe ciasto z morelami. Można oczywiście użyć innych owoców: brzoskwiń, truskawek czy porzeczek. Jest to proste ciasto, nie jest naładowane cukrem, jak np. wiele amerykańskich deserów. I naprawdę pozwala przebić się soczystością i bogatym smakiem moreli. Ciasta tego typu są łatwe do zrobienia i stanowią idealny dodatek do porannej kawy lub podwieczorku z herbatką. Jeśli ciasto będzie za mało słodkie można je polać miodem lib syropem klonowym.
Składniki: 3 jajka (białka i żółtka oddzielnie), 3/4 szklanki cukru pudru, 1/4 szklanki oliwy z oliwek lub oleju rzepakoweg1 mały jogurt naturalny (150-180g) jogurtu naturalnego, 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego, 1 1/4 szklanki mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 4-5 świeżych moreli, przekrojonych na pół, 3 łyżki cukru pudru do posypania, ewentualnie miód lub syrop klonowego.
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Prostokątną blachę wyłóż papierem do pieczenia. W misce wymieszaj żółtka i cukier. Następnie dodaj olej, jogurt, ekstrakt waniliowy i wymieszaj. Dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i dokładnie wymieszaj. Białka ubij na sztywną pianę i delikatnie połącz z ciastem. Na przygotowaną blachę wlej ciasto, a następnie ułóż na wierzchu połówki moreli, ściętą stroną do góry. Piecz przez 25 do 35 minut, aż ciasto będzie złociste i jędrne w dotyku. Wyjąć z piekarnika i pozostawić do wystygnięcia, następnie posyp cukrem pudrem.
Ceramiczny talerzyk i filiżanka od Inżynier Sowa.