Kwelka Gotuje
  • Lookbook
  • O mnie
  • Portfolio
  • Sample Page
  • Współpraca
  • Facebook
  • Email
  • O mnie
  • Facebook
  • Email
Kwelka Gotuje
  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania śniadaniowe i przekąski
      • Burgery
      • Chipsy
      • Jajecznice
      • Jajka
      • Kanapki
      • Kasza jaglana
      • Naleśniki
      • Omlety
      • Owsianki
    • Dania obiadowe
      • Kasze
      • Ryby
      • Makarony
      • Gulasz
      • Curry
      • Drób
      • Pizza
      • Potrawki
      • Schab
      • Placki
      • Steki
      • Zapiekanki
      • Sznycle
      • Zupy
    • Napoje
      • Soki
      • Koktaile
      • Inne
    • Desery
    • Sałatki i surówki
    • Wypieki
      • Babki
      • Chleby
      • Ciastka
      • Ciasta
      • Tarty
    • Inne
      • Dodatki
      • Pasty
      • Pasztety
      • Wegańskie i wegetariańskie
  • O mnie
  • Portfolio
  • Współpraca
Ciasta

Ciasto Delicja

24 stycznia 2021
Ciasto Delicja
fb-share-icon
Tweet


Ciasto delicja to fantastyczny pomysł na tort urodzinowy, u mnie ciasto z okazji Dnia Babci i Dziadka lub po prostu świetny wypiek na niedzielę. Lekki i sprężysty biszkopt zwieńczony schłodzoną galaretką pomarańczową, a następnie pokryta warstwą musu czekoladowego i kakao.

Biszkopt: 2 duże jajka, 70 g cukru, 50 g mąki pszennej, 20 g skrobi ziemniaczanej.

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę przesiać. Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę (uważając, by ich nie ‚przebić’). Pod koniec ubijania dodawać partiami cukier, łyżka po łyżce, ubijając po każdym dodaniu. Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając. Do masy jajecznej wsypać przesianą mąkę. Delikatnie wymieszać do przy pomocy szpatułki lub rózgi kuchennej, by składniki się połączyły. Wymieszanie składników szpatułką jest również metodą najbezpieczniejszą, nie należy mieszać przy pomocy miksera.

Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno), nie smarować boków. Delikatnie przełożyć ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze 160 – 170ºC przez około 20 – 25 minut lub do tzw. suchego patyczka. Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 30 – 40 cm upuścić je (w formie) na podłogę, wystudzić w temperaturze pokojowej.

Uwaga: boki biszkoptu oddzielamy nożykiem od formy dopiero po jego wystudzeniu.

Galaretka pomarańczowa: 2 galaretki pomarańczowe w proszku (każda na 500 ml wody), 2 duże pomarańcze.

Galaretki przygotować według instrukcji na opakowaniu zużywając 750 ml wody (nie 1 litr). Wystudzić, schłodzić do lekkiego stężenia – nie powinny być płynne, ponieważ wsiąkną podczas nakładania w biszkopt.  Pomarańcze obrać, podzielić na cząstki, cząstki obrać z najmniejszych błonek.

Biszkopt przenieść na paterę i zapiąć w wysokiej obręczy do tortów Jeśli nie masz obręczy użyj grubej folii aluminiowej lub papieru do pieczenia. Na biszkopt wyłożyć tężejącą galaretkę, następnie powkładać w nią cząstki pomarańczy. Włożyć do lodówki do całkowitego stężenia.

Składniki na mus czekoladowy: 200 g gorzkiej czekolady (lub 100 g gorzkiej i 100 g mlecznej), 3 łyżki soku z pomarańczy 1 łyżka rumu, wódki lub likieru pomarańczowego (opcjonalnie), z  30 g masła, w temperaturze pokojowej, 3 duże jajka, osobno białka i żółtka, 50 g cukru, 100 ml śmietany kremówki 36%, schłodzonej.

W małym garnuszku umieścić czekoladę, alkohol, masło, sok i rozpuścić w kąpieli wodnej, aż masa będzie gładka i błyszcząca. Zostawić do przestudzenia. W międzyczasie, kiedy masa czekoladowa stygnie, ubić na sztywno białka, pod koniec ubijania dodając drobny cukier do wypieków, łyżka po łyżce. Powinna powstać sztywna piana. Do masy czekoladowej po kolei wbijać żółtka, wymieszać rózgą kuchenną, do połączenia (lub zmiksować mikserem). Dodać połowę piany z ubitych białek, dla rozluźnienia konsystencji, delikatnie wymieszać. W kolejnej miseczce ubić śmietanę kremówkę, na sztywno. Ubitą dodać do masy czekoladowej, delikatnie wymieszać. Na koniec dodać resztę ubitych białek i równie delikatnie wymieszać. Mus czekoladowy wyłożyć na stężałą galaretkę, wyrównać. Schłodzić przez 12 godzin w lodówce (całą noc). Kolejnego dnia, przed podaniem oprószyć delikatnie kakao. Przechowywać w lodówce.
Uwaga: poncz do biszkoptu nie jest koniecznością, ale można go nasączyć delikatnie sokiem z pomarańczy, by nie był zbyt suchy.

Przepis z blogu Moje Wypieki.

fb-share-icon
Tweet


biszkopt. galaretkaciastoczekoladadelicjadeserdeser czekoladowymus czekoladowypomarańcześmietana kremówikatort

Related Posts

Serduszka z kremem czekoladowym

Serduszka z kremem czekoladowym

Z okazji walentynek przygotowałam czekoladowe serduszka z ganache. Taki samodzielne wykonany prezent jest najlepszy jaki można wręczyć. Ja przygotowałam dla męża i dzieci 🙂 Pralinki można przygotować w małych silikonowych foremkach. Składniki: 100 g gorzkiej czekolady Ganache: 200 g czekolady mlecznej, 100 g śmietanki 30% […]

Tarta jeżynowa

Tarta jeżynowa

Tą tartę robię co roku. W tym jest bardzo późno bo dopiero teraz dojrzały mi jeżyny na działeczce. Tarta jest prosta w przygotowaniu, słodka i delikatnie kwaśna, a przede wszystkim pięknie się prezentuje 😉 Spód do tarty można przygotować bez pieczenia z ciasteczek lub upiec […]

Sernik z rodzynkami na kruchym spodzie

Sernik z rodzynkami na kruchym spodzie

Spód: 350 g mąki pszennej, 170 g masła, 3/4 szkl. cukru pudru, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, szczypta soli, 2 jajka. Z podanych składników zagniatamy ciasto. Jeśli będzie zbyt suche można dodać 1-2 łyżki wody. 3/4 ciasta wykładamy na prostokątną blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. […]


Porowa frittata na mące z ciecierzycy
Makaron z klopsikami z krakersami z przepisu Jamie Oliver

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Najnowsze

  • Risotto ze szparagami
    In Dania obiadowe
    12 maja 2025
  • Makaron z sosem bolongese
    In Makarony
    12 maja 2025
  • Ciasto daktylowe
    In Ciasta
    11 maja 2025
  • Dieta śródziemnomorska – dlaczego warto?
    In Bez kategorii
    9 maja 2025
  • Sałatka z tuńczykiem
    In Insulinooporność, Kasze, Ryby, Sałatki i surówki
    7 maja 2025

Archiwa

  • maj 2025 (6)
  • kwiecień 2025 (15)
  • marzec 2025 (7)
  • luty 2025 (8)
  • styczeń 2025 (14)
  • grudzień 2024 (10)
  • listopad 2024 (18)
  • październik 2024 (18)
  • wrzesień 2024 (7)
  • sierpień 2024 (11)
  • lipiec 2024 (9)
  • czerwiec 2024 (9)
  • maj 2024 (11)
  • kwiecień 2024 (14)
  • marzec 2024 (14)
  • luty 2024 (10)
  • styczeń 2024 (14)
  • grudzień 2023 (10)
  • listopad 2023 (15)
  • październik 2023 (8)
  • wrzesień 2023 (15)
  • sierpień 2023 (10)
  • lipiec 2023 (8)
  • czerwiec 2023 (8)
  • maj 2023 (10)
  • kwiecień 2023 (12)
  • marzec 2023 (11)
  • luty 2023 (18)
  • styczeń 2023 (18)
  • grudzień 2022 (10)
  • listopad 2022 (18)
  • październik 2022 (18)
  • wrzesień 2022 (17)
  • sierpień 2022 (17)
  • lipiec 2022 (15)
  • czerwiec 2022 (18)
  • maj 2022 (20)
  • kwiecień 2022 (19)
  • marzec 2022 (23)
  • luty 2022 (15)
  • styczeń 2022 (18)
  • grudzień 2021 (16)
  • listopad 2021 (20)
  • październik 2021 (18)
  • wrzesień 2021 (23)
  • sierpień 2021 (24)
  • lipiec 2021 (19)
  • czerwiec 2021 (21)
  • maj 2021 (22)
  • kwiecień 2021 (21)
  • marzec 2021 (27)
  • luty 2021 (21)
  • styczeń 2021 (23)
  • grudzień 2020 (24)
  • listopad 2020 (23)
  • październik 2020 (24)
  • wrzesień 2020 (22)
  • sierpień 2020 (25)
  • lipiec 2020 (28)
  • czerwiec 2020 (24)
  • maj 2020 (24)
  • kwiecień 2020 (26)
  • marzec 2020 (20)
  • luty 2020 (27)
  • styczeń 2020 (28)
  • grudzień 2019 (26)
  • listopad 2019 (24)
  • październik 2019 (29)
  • wrzesień 2019 (27)
  • sierpień 2019 (46)
  • lipiec 2019 (64)
  • czerwiec 2019 (56)
  • maj 2019 (31)
  • kwiecień 2019 (29)
  • marzec 2019 (26)
  • luty 2019 (25)
  • styczeń 2019 (30)
  • grudzień 2018 (31)
  • listopad 2018 (30)
  • październik 2018 (31)
  • wrzesień 2018 (30)
  • sierpień 2018 (30)
  • lipiec 2018 (27)
  • czerwiec 2018 (28)
  • maj 2018 (34)
  • kwiecień 2018 (41)
  • marzec 2018 (38)
  • luty 2018 (39)
  • styczeń 2018 (31)
  • grudzień 2017 (20)
  • listopad 2017 (33)
  • październik 2017 (29)
  • wrzesień 2017 (27)
  • sierpień 2017 (42)
  • lipiec 2017 (41)
  • czerwiec 2017 (53)
  • maj 2017 (64)
  • kwiecień 2017 (59)
  • marzec 2017 (74)
  • luty 2017 (61)
  • styczeń 2017 (76)
  • grudzień 2016 (102)
  • listopad 2016 (97)
  • październik 2016 (126)
  • wrzesień 2016 (89)
  • sierpień 2016 (70)
  • styczeń 2016 (1)
Copyright © 2019 by Kwelka
Ta strona korzysta z plików cookie do optymalizacji dostarczanej treści, jeśli sobie tego nie życzysz możesz wyłączyć je tutajAkceptuj
Pliki cookie

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary Always Enabled

Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.

Non-necessary

Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.