Makaron z groszkiem w kremowym sosie serowo-śmietanowym to propozycja na szybki rodzinny obiad.
Składniki: 200 g makaronu, 1 szklanka mrożonego zielonego groszku, 3/4 szklanki śmietany 18% lub sera mascarpone, 1 szklanka drobno startego sera, 1 ząbek czosnku, szczypta czarnego czosnku w proszku, sól i pieprz do smaku, płatki chilli.
Makaron ugotuj i zachowaj ok. pół szl. wody z gotowania makaronu. Groszek ugotuj. Czosnek obierz i podsmaż na oliwie. Wlej wodę po ugotowaniu makaronu wrzuć makaron, śmietanę lub mascarpone i ser. Wymieszaj. Wsyp groszek, dopraw do smaku solą i pieprzem oraz czarnym czosnkiem w proszku i wymieszaj. Jeśli chcecie można dodać podsmażony boczek.
Proszek z czarnego czosnku od Czarny Czosnek Bio.