Bardzo lubię zupy. Najlepsze dla mnie to te kremowe, aksamitne. Szybka i prosta zupa z zielonego groszku, idealna na sezon groszkowy, który rozpoczął się w moim ogródku. Serwuję tą zupę z podsmażonym boczkiem i groszkiem ptysiowym. Sprawdzi się również grzanka czosnkowa lub makaron.
Składniki: 500 g zielonego groszku (można użyć mrożonego), 1 cebula, 2 ziemniaki, sól, pieprz, 1 l wody lub bulionu, proszek z czarnego czosnku.
W garnku podsmażyć pokrojoną cebulę. Wrzucić obrane i pokrojone ziemniaki i chwilę smażyć, Wrzucić groszek, wlać wodę i doprawić do smaku solą i pieprzem. Zupę gotować ok. 15 min., aż ziemniaki zmiękną, następnie ją zblendować na gładki krem. Dopraw do smaku. Zupę podawaj posypaną czarnym czosnkiem w proszku.
Czarny czosnek w proszku od Czarny Czosnek Bio.
Koniecznie muszę wypróbować bo wyglądem zachęca do zjedzenie <3
Polecam, zupka jest pyszna 🙂