Sernik dyniowy
Składniki: 300 g ciastek Oreo, 70 g masła, 350 g pieczonej dyni, 1 kg zmielonego twarogu, 250 mascarpone, drobno starta skórka z 1 pomarańczy, 200 g cukru, 1 cukier wanilinowy, 2 łyżki mąki ziemniaczanej (skrobi), 1 budyń wanilinowy, 3 jajka
Polewa: 50 g czekolady, 20 g śmietanki 30%
Dynię dokładnie zmiksować blenderem. Dodać drobno startą skórkę z pomarańczy i wymieszać. Zmiksować mikserem (nie blenderem) ze zmielonym twarogiem i serkiem mascarpone. Dodać cukier, cukier wanilinowy, mąkę ziemniaczaną, budyń (proszek) oraz jajka i ponownie zmiksować na jednolitą masę. Ciasteczka dokładnie zmielić w melakserze, następnie dodać roztopione masło i ponownie dokładnie zmiksować. Wyłożyć na spód i boki tortownicy o średnicy 26 cm. Masę serową wyłożyć na spód z ciasteczek i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C (góra i dół bez termoobiegu) i piec przez ok. 60 minut (w większej tortownicy, np. 26 cm, sernik będzie gotowy wcześniej). Wyjąć, ostudzić. Po ostudzeniu zdjąć obręcz i schłodzić w lodówce.
Polewa czekoladowa: czekoladę połamać na kosteczki, roztopić, wymieszać ze stopniowo dodawaną śmietanką Polać lub zrobić wzorki na serniku.
Przepis z Kwestia Smaku