To kolejny przepis z Oficjalnej Książki Kucharskiej Rancza Rodziny Duttonów autorstwa Gabriela „Gator” Guilbeau. W wersji pasującej do serialu Yellowstone w cieście drożdżowym znajduje się piwo. Jeśli nie chcesz go użyć bądź nie masz piwa w domu możesz użyć wodę lub mleko 🙂 Bułeczki są łatwe w przygotowaniu, są miękkie i pasują niemal do każdego dania, zwłaszcza do gulaszy 🙂
Składniki: 1 szklanka (240 ml) ml piwa lager, 1 paczka suszonych drożdży, 1 duże jajko, 3 szklanki (350 g) mąki pszennej, 1 i 1/2 łyżeczki soli, 1 łyżka miodu, 100 g masła.
W garnku rozpuść 90 g masła z miodem. Wlej piwo, wymieszaj i podgrzej do temp. ok. 36-40 stopni. Wsyp drożdże, wymieszaj i odstaw na 10 min. W misce wymieszaj mąkę z solą, wbij jajko i wlej mieszankę piwną z drożdżami. Wyrób gładkie ciasto. Możesz to zrobić mikserem z hakami. Ciasto przykryj ściereczką i odstaw na godzinę. Po tym czasie z masy uformuj 14 bułeczek o masie ok. 60 g. Połóż je w odstępie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykryj ściereczką i odstaw na 30 min. Po tym czasie u piecz bułeczki w temp. 190 stopni przez 18 min., aż się zrumienią. Po wyjęciu z piekarnika od razu posmaruj bułki roztopionym masłem.
Ja bułki kładłam dość blisko siebie i się skleiły, ale jeśli chcesz możesz zrobić duże odstępy, że bułki były okrągłe 🙂