Przepis na te ciasteczka mam z książki Yellowstone autorstwa Gabriela „Gator” Guilbeau. To książka kucharska rancza rodziny Duttonów z serialu Yellowstone. Jest w niej mnóstwo pysznych i inspirujących przepisów. Ciasta
Składniki: 150 g miękkiego masła, 150 g cukru trzcinowego, 100 g cukru białego, 1 jajko, 1 żółtko, 280 g mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, pół łyżeczki sody oczyszczonej, szczypta soli, 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego, 300 g dropsów czekoladowych lub posiekanej czekolady.
Piekarnik nagrzej do 190 stopni, grzanie góra-dół. Blaszki od piekarnika wyłóż papierem do pieczenia.
Masło utrzyj z cukrami, jajkiem i żółtkiem na puszystą masę. Dodaj ekstrakt waniliowy, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i wół. Wszystko dokładnie wymieszaj. Na koniec wsyp kawałki czekolady i wymieszaj. Ciasto podziel na 13 kawałków po 90 g i połóż po 4 na blaszce zachowując odstępy. Piecz 14 min. i zostaw do ostudzenia.
Jeśli zrobisz 13 ciastek to wyjdą takie duże jak na zdjęciu – wielkości talerzyka jak w serialu. Możesz zrobić też mniejsze, np. po 50 g każde 🙂