Składniki: 3 jajka, 75 g masła, 225 g cukru, 120 ml śmietanki 30%, 170 g mąki, 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 2 łyżki posiekanej mięty, 3 łyżki soku z cytryny; lukier: 100 g cukru pudru, 3 łyżki soku z cytryny, 1-2 łyżki wody
Masło rozpuść i przestudź. Jajka utrzyj z cukrem i masłem Dodaj śmietankę i miksuj przez kilka minut. Wlej sok z cytryny i wsyp miętę, wymieszaj. Dodaj mąkę i proszek do pieczenia, wymieszaj. Ciasto przełóż do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz 50 min w temp. 180 stopni.
Lukier – cukier puder wymieszaj z sokiem cytryny i wodą, powinien być gęsty. Ostudzone ciasto polej lukrem.