Muffinki to idealne wypieki, ponieważ są szybkie, łatwe i zawsze cieszą się uznaniem 🙂
Składniki: 2 szklanki mąki pszennej, 1/2 szklanki cukru, 1 opakowanie cukru wanilinowego, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, szczypta soli, 1 szklanka mleka, 2 jajka, 1/3 szklanki oleju, 1 pełna łyżeczka kakao
Blachę do muffinek wykładamy papilotkami. Piekarnik nagrzej do 180 st. C grzałka górna i dolna, bez termoobiegu.
W misce wymieszaj mąkę, cukier, cukier wanilinowy, proszek do pieczenia i sól. W drugiej misce wymieszaj jajka, olej i cukier. Wlej mleko i wymieszaj. Wsyp suche składniki i dokładnie wymieszaj. Ciasto podziel na dwie równe części. Do jednej wsyp kakao i wymieszaj. Papilotki napełniaj na zmianę jasnym i ciemnym ciastem. Piecz około 25 minut.
Źródło: www.orchideli.com