Moja propozycja na rodzinny obiad – polędwiczki w sosie camembert. Ten obiad jest nie tylko smaczny, ale i elegancki, co sprawia, że doskonale nadaje się na specjalne okazje 🙂
Składniki: 500 g polędwiczek z kurczaka, 2 łyżki oleju, sól i pieprz do smaku, 1 cebula, 1-2 ząbki czosnku, 1 serek camembert, 100 ml śmietany 30%, 1 łyżka mąki, 2 łyżki startego parmezanu lub innego ulubionego sera, kilka pomidorków koktajlowych, natka pietruszki.
Na patelni rozgrzej olej. Polędwiczki z kurczaka posyp solą i pieprzem, a następnie obsmaż na patelni z obu stron na złoty kolor. Przełóż mięso na talerz. Na tej samej patelni zeszklij posiekaną cebulę, potem dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i chwilę smaż. Dodaj ser pokrojony w kostkę, śmietanę i mąkę. Mieszaj, aż wszystkie składniki się połączą i sos zacznie gęstnieć. Wrzuć polędwiczki i całe pomidorki koktajlowe i smaż wszystko razem przez kolejne kilka minut, aż mięso będzie w pełni ugotowane. Na koniec dodaj tarty parmezan. Jeśli sos będzie zbyt gęsty dodaj trochę mleka. Sos dopraw do smaku solą i pieprzem. Podawaj posypany natką pietruszki.