Składniki: 500 g mąki, 60 g świeżych drożdży, 5 żółtek, 100 g cukru, 250 ml ciepłego mleka, 100 g miękkiego masła, 150 g rodzynek, cukier puder do posypania.
Drożdże wkrusz do mleka, dodaj łyżeczkę cukru, na wiersz posyp trochę mąki; odstaw na ok min. w ciepłe miejsce. Rodzynki zalej wrzątkiem i odstaw na 10 min, a potem je odsącz. Do dużej miski wsyp mąkę, zaczyn, masło, cukier oraz żółtka. Wyrób ciasto – możesz to zrobić mikserem. Na koniec dodaj rodzynki i jeszcze raz wyrób. Ciasto odstaw w ciepłe miejsce na ok. godzinę. Po tym czasie ciasto przełóż do foremki wysmarowanej masłem i posypaną bułką tartą. Foremkę z ciastem odstaw w ciepłe miejsce na 30 min. Babkę piecz 45 min w temp. 175 stopni. Nie wyjmuj babki od razu, tylko lekko uchyl drzwi piekarnika. Po 15 minut możesz wyjąć formę. Babkę zaś należy wyjąć z formy jeszcze ciepłą, ale nie gorącą. Należy położyć ją „do góry nogami”. Ostudzoną babkę posyp cukrem pudrem. Możesz też polać ją lukrem.