Składniki: 1 łyżka oliwy, 1/3 szklanki kaszy pęczak, 1 cebula, 40 ml białego wina, 1 i 1/2 szklanki bulionu lub rosołu, 200 g zielonej fasolki szparagowej, 1 średnia cukinia, posiekana natka pietruszki, sól i pieprz do smaku.
Na dużą patelnię wsyp kaszę, dodaj oliwę i chwilę podsmaż. Cebulę pokrój w kostkę, wrzuć na patelnię i zeszklij mieszając od czasu do czasu. Wlej wino i gotuj ok. 2 – 3 minuty aż odparuje. Następnie wlej gorący bulion, dopraw świeżo zmielonym pieprzem i zagotuj. Przykryj pokrywą i gotuj pod przykryciem przez ok. 20 minut. Fasolkę pokrój na kawałki. Cukinię pokrój w kosteczkę. Fasolkę i cukinię dodaj na patelnię z kaszą, wymieszaj i przykryj. Gotuj przez ok. 7 minut pod przykryciem. Kaszotto dopraw do smaku solą i pieprzem. Podawaj posypane natką pietruszki.