Składniki: 4-5 suszonych grzybów, 500 g kapusty kiszonej, pół opakowania mrożonej włoszczyzny, ok. 2 l. wody lub rosołu, pół szklanki kaszy (u mnie owsiana, można użyć pęczaku lub jęczmiennej), 1 łyżeczka oliwy lub oleju, 2 listki laurowe, kilka ziarenek ziela angielskiego, natka pietruszki, sól i pieprz do smaku, pół łyżeczki proszku z czarnego czosnku (opcjonalnie).
Grzyby zalej gorącą wodą i odstaw na 30 min. W garnku zagotuj wodę lub bulion z włoszczyzną, grzybami i wodą w której moczyły się grzyby oraz oliwą, liśćmi laurowymi, zielem angielskim, proszkiem z czarnego czosnku, ok. pół łyżeczki pieprzu i szczypty soli. Gotuj ok 5 min., po czym dodaj kapustę. Całość gotuj ok. 20 min. Dodaj kaszę i gotuj ok. 10 min – aż kasza będzie miękka. Jeśli zupa będzie zbyt gęsta dolej wodę. Zupę dopraw do smaku solą i pieprzem, posyp natką pietruszki.
Proszek z czarnego czosnku, liście laurowe i oliwa od Czarny Czosnek BIO.