Papryka faszerowana
Sos: puszka pomidorów, 2 łyżki gęstej śmietany 18%, 2 łyżki soku z cytryny, sól, cukier, pieprz, papryka ostra; sos ma być słodko-ostro-kwaskowaty.
Nadzienie: 1 kg mięsa mielonego, 1 duża cebula, 2 ząbki czosnku, ser mozzarella, 5 łyżek kaszy kuskus, 1.5 szkl. bulionu, zioła prowansalskie, sól, pieprz, 5-7 papryk w zależności od wielkości.
Pokrojoną cebulę zeszklić, dodać mięso i podsmażyć. Dodać zioła prowansalskie, sól, pieprz. Kaszę zalać wrzątkiem i lekko posolić. Ser zetrzeć na tarce. Do dużej miski włożyć przesmażone mięso, wrzucić kaszę i starty ser. Wszystko zalać 1,5 szklanki bulionu rosołowego, wymieszać i doprawić do smaku. Mięsem nadziewać papryki, ustawić w naczyniu żaroodpornym i zapiekać 25-30 min, 200 stopni.
Sos. Do garnka wrzucić pomidory z puszki. Wsypać przyprawy i zagotować. Dodać sok z cytryny i śmietankę. Doprawić do smaku. Paprykę podawać z sosem.
I found your blog website on google and check a number of of your early posts. Proceed to keep up the excellent operate. I simply extra up your RSS feed to my MSN Information Reader. In search of forward to reading more from you later on!?