Ugotowaną fasolkę najprościej podać polaną masłem z bułką tartą. Przygotowywałam fasolkę w różnych połączeniach – z pomidorkami i orzeszkami pinii, zapiekaną z pomidorami i serem pleśniowym, jako potrawkę z bobem i groszkiem, suszonymi pomidorami i czosnkiem. Dziś w wersji z grzybami i serem.
Składniki: 400 g fasolki szparagowej, ok. 150 g grzybów (pieczarki lub grzyby leśne), mała cebula, kilka ząbków czarnego czosnku, sól, pieprz, 50-80 g żółtego sera.
Fasolkę ugotuj al’dente. Grzyby oczyść, pokrój i usmaż z pokrojoną cebulka doprawiając solą i pieprzem. Do grzybów dodaj ząbki czarnego czosnku oraz odsączoną fasolkę. Smaż 3-5 min. Wrzuć tarty ser i smaż, aż ser się rozpuści.
Tak przygotowana fasolka może służyć jako jarzynka do obiadku lub ciepła kolacja. Można też dodać boczek, kiełbaskę, fasolkę lub ciecierzycę.
Ząbki czarnego czosnku od Czarny czosnek BIO