Dyniowe ciasteczka śniadaniowe
Pumpkin breakfast cookies
Radix-Bis
Składniki: 100 g płatków owsianych, 55 g wiórków lub płatków kokosowych, 40 g ziaren chia, 125 g dyniowego puree, 80 g miodu lub syropu klonowego, 75 g pasty orzechowej, 1 łyżeczka przypraw korzennych, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego, 1/4 łyżeczki soli.
Nagrzewamy piekarnik do 175 stopni. W misie mieszamy płatki owsiane i kokosowe oraz chia. Dodajemy dyniowe puree, masło, miód, przyprawy, proszek, sól i wanilię. Mieszamy. Z powstałego ciasta formujemy kulki, które układając na blasze wyłożonej papierem do pieczenia – lekko spłaszczamy. Pieczemy 15 minut.
Na podstawie przepisu Natalie z feastingonfruit.