Nic nie przebije smaku świeżej domowej chrupiącej granoli i czekolady! Niezależnie od tego, czy zjesz ją na smaczne śniadanie, czy złapiesz garść na popołudniową przekąskę. Najlepsza chrupiąca, domowa granola, która jest szybka i łatwa w przygotowaniu! Moja córka jest wielką fanką granoli. Najczęściej wyjada ją prosto ze słoika. Super smakuje z jogurtem i truskawkami.
Składniki: 2 dojrzałe banany, 500 g płatków gryczanych lub mieszanka płatków owsianych/żytnich i gryczanych, 4 łyżki kakao, 150 g syropu klonowego lub płynnego miodu, 150 g ziaren słonecznika lub pestek dyni, szczypta soli, 100 g mlecznej lub gorzkiej czekolady, 100 g białej czekolady.
W dużej misce banany zmiksuj lub rozgnieć widelcem. Wsyp płatki, sól i ziarna słonecznika. Syrop klonowy wymieszaj z kakao i podgrzewaj przez ok. 5 min. i dodaj do miski z płatkami. Wszystko wymieszaj i wyłóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz w temp. 200 stopni przez ok. 20 min. Po wystygnięciu wymieszaj granolę z posiekaną białą i gorzką czekoladą.