Farsz: 450 g grzybów leśnych lub pieczarek, 1-2 garście odciśniętej kapusty kiszonej, sól i pieprz, pół łyżeczki czarnego czosnku w proszku.
Ciasto: 35 g drożdży, szklanka mleka, 2 łyżeczki cukru, 3/4 łyżeczki soli, 4 żółtka, 350 g mąki + 2 łyżki.
Grzyby bardzo drobno pokroić, usmażyć i doprawić solą i pieprzem oraz czarnym czosnkiem. Do grzybów dodać bardzo drobno poszatkowaną kapustę kiszoną. Jeśli farsz będzie mokry można dodać 2-3 łyżki bułki tartej.
Z drożdży, cukru, ciepłego mleka i 2 łyżek mąki zrobić zaczyn i odstawić na 15 min. Do mąki dodać sól, żółtka i zaczyn drożdżowy. Wyrobić ciasto. Jeśli ciasto będzie się kleiło dodać mąkę. Ciasto odstawić na około godzinę w ciepłym miejscu.
Ciasto podzielić na 3 części. Każdą rozwałkować na kształt prostokąta na 3 mm grubości – ciasto nie powinno być zbyt cienkie. Ok 2 cm od brzegu nakładamy wzdłuż farsz. Zawinąć, tak aby farsz nie wyleciał. Odciąć resztę ciasta. Każdy wałek posmarować białkiem i pociąć na małe prostokąciki. Ułożyć na blaszce do pieczenia wyłożonym pergaminem. Piec około 20 min. w temp. 170 stopni.