Cantucci, czyli włoskie ciasteczka migdałowe. Pochodzących z regionu Toskanii. Zawierają dużą ilość grubo migdałów, mają cytrynowy smak .i najlepiej smakują zanużowe w kawie lub herbacie 🙂
Składniki: 3 jajka, szczypta soli, skórka z cytryny, 200 g migdałów, 200 g cukru, 480 mąki, 8 g proszku do pieczenia.
Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Jajka wymieszaj z solą, skórką z cytryny (można użyć pomarańczy) i cukrem. Wymieszaj. Dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodaj migdały i połącz. Ciasto przełóż na stolnicę lekko posypaną mąką i wyrób ciasto. Ciasto podziel na 5-6 części. Z każdej części uformuj wałek o szerokości 30 cm i o długości takiej jak szeroka jest blacha. Wałki ułóż na blaszce i piecz przez 25 min. Następnie każdy wałek ostrym nożem pokrój na ukos na plastry o szerokości 2 cm. Pokrojone ciastka przełóż na blachę i piecz 4 min w temp. 170 stopnia. Potem obróć ciastka i piecz kolejne 4 min.
Migdały Od Radix-Bis.