Przygotowania do świąt ruszyły 🙂 Pierniczki z przepisu babci zrobione, piernik dojrzewający leżakuje, pierniczki alpejskie zrobione, ciasteczka cynamonowe i migdałowe, teraz czas na niemieckie pierniczki lebkuchen.
Składniki: 250 g mąki tortowej, 125 g miodu, płynnego, 50 g cukru, 2 łyżki masła, 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej, 1 jajko, 3 łyżeczki przyprawy do piernika, 1/4 łyżeczki białego pieprzu, szczypta soli.
Masło, miód, cukier oraz przyprawę do piernika przekładamy do rondelka. Podgrzewamy do momentu rozpuszczenia masła (nie wolno dopuścić do wrzenia). Mąkę przesiewamy razem z sodą, dodajemy pieprz i jeszcze ciepłą mieszankę miodową oraz jajko. Ciasto wyrabiamy, aż będzie odchodziło od ścianek naczynia. Formujemy około 20 kuleczek wielkości orzecha włoskiego. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 190 C na ok. 12 minut. Po upieczeniu chwilę studzimy i następnie lukrujemy. Przed podaniem powinny leżeć ok. 2 dni w szczelnej puszcze z obierkami jabłka.
Mąka migdałowa od Radix-Bis.