Pyszny i szybki przepis na kapuśniaczek z kaszą pęczak z dodatkiem czarnego czosnku.
Składniki: 450 g kiszonej kapusty, pół szkl. kaszy pęczak, 150 g wędzonego boczku, paczka włoszczyzny pokrojonej w paski, 1 cebula, koperek, sól, pieprz, 5-6 ziarenek ziela angielskiego, 2-3 listki laurowe, szczypta czarnego czosnku w proszku.
Do garnka wlej 2 – 2,5 l. wody, wrzuć listki laurowe, ziele angielskie, włoszczyznę i kaszę. Gotuj ok. 10 min. Cebulę i boczek pokrój i podsmaż, dodając odrobinę tłuszczu. Ja użyłam smalcu z kaczki. Dodaj pokrojoną kapustę kiszoną oraz usmażony boczek z cebulką. Zupę dopraw do smaku solą i pieprzem oraz czarnym czosnkiem w proszku. Gotuj ok. 10 min.Zupę posyp koperkiem.
Czarny czosnek w proszku od Czarny Czosnek BIO. Miseczki wykonane przez Inżynier Sowa.