Ciasto: 25 g świeżych drożdży, 150 ml ciepłego mleka, 400 g mąki pszennej + odrobina do podsypywania, szczypta soli, 4 żółtka, 70 g cukru, 70 g kwaśnej śmietany 18%, 70 g miękkiego masła
Kruszonka: 60 g zimnego masła, 60 g cukru, 120 g mąki pszennej – rozetrzyj składniki palcami do uzyskania sypkiej kruszonki.
Do mleka wkrusz drożdże, wsyp łyżeczkę cukru i szczyptę mąki; odstaw w ciepłe miejsce na 15 min. W misce wymieszaj mąkę z solą i cukrem. Do-daj śmietanę, żółtka masła i wyrośnięty zaczyn drożdżowy. Wyrób gładkie i jednolite ciasto. Przykryj je folią spożywcza i włóż do lodówki na noc (na godzin).
Ciasto podziel na równych części i rozwałkuj, nałóż łyżki jagód i zlep. Uformuj owalną bułkę i połóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia zlepieniem do góry. Odstaw na 30-40 min. Po tym czasie Jagodzianki posmaruj białkiem i posyp kruszoną. Piecz 15-20 min. w temp. 180 stopni. Po ostudzeniu jagodzianki polej lukrem.
Przepis pochodzi ze strony: www.justynadragan.pl