Piątkowy obiad bez mięsa – bakłażan faszerowany pomidorami i fetą. To pomysł na zdrowy i pyszny obiad. Zamiast bakłażana można użyć cukinii lub papryki.
Składniki: 1 bakłażan, 1 por, 1 cebula, 3-4 pomidory lub 400 g pomidorów w puszcze, 100 g sera feta, 2 łyżki słonecznika lub pestek dyni, sól, pieprz, pół łyżeczki przy[rawy garam masala, szczypta imbiru.
Por pokroić w półplasterki, cebule w kostkę. Bakłażana przekrój na pół, wyjmij miąższ. Miąższ pokrój w kostkę i posól – odstaw na 10-15 min. Pomidory sparzyć, obrać i pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzej odrobinę oleju kokosowego i usmaż cebulę z porem. Wrzuć pomidory, pokrojony miąższ bakłażana i przyprawy, wymieszać i smaż na małym ogniu, aż odparują płyny, mieszając od czasu do czasu. Wrzuć pokruszony ser feta oraz słonecznik. Wymieszaj i dopraw do smaku. Farszem nadziewaj bakłażana. Piecz 20-30 min w temp. 180 stopni.
Olej kokosowy, sól, pieprz i słonecznik od Radix-Bis.
Przepis od Efekt Centrum Dietetyczne.