Dziś mam dla Was przepis na trochę inną zupę pomidorową i botwinkę. To te dwie zupy w jednym 🙂 Bardzo lubię połączenie buraków i pomidorów, więc czemu nie spróbować z botwinką?! Zupa jest rewelacyjna, polecam!
Składniki: 1 cebula, 2 marchewki, pęczek botwinki, 2 łodygi selera naciowego, 1 puszka pomidorów, 1,5 litra rosołu lub wody, kilka gałązek świeżego koperku, sól i pieprz do smaku, 4 ziarenka ziela angielskiego, 3 liście laurowe, ewentualnie kwaśna śmietana.
Cebulę obierz i drobno pokrój, Seler pokrój w kostkę. Marchewki i buraki zetrzyj na tarce o dużych oczkach. W garnku rozgrzej łyżkę oleju i wrzuć warzywa, smaż ok. 5 min. Wlej rosół i pomidory z puszki oraz wsyp przyprawy. Całość gotuj ok. 15 min. W tym czasie umyj liście botwinki i posiekaj. Wrzuć do garnka i gotuj przez 5 minut. Zupę dopraw do smaku. Podawaj na gorąco z kwaśną śmietaną i drobno posiekanym koperkiem oraz młodymi ziemniaczkami lub żytnim chlebem.