Pyszne gofry o niskiej zawartości węglowodanów idealne na keto śniadanie. Do przygotowania gofrów o niskiej zawartości węglowodanów przymierzałam się już jakiś czas. Próbowałam kilka razy, aż udało mi się dobra odpowiednie proporcje jajek i mąki. Jestem bardzo podekscytowana, ponieważ naprawdę smakują jak zwykłe gofry, a cały dom pachniał goframi przez cały dzień. Gofry nie są tak chrupiące jak te znad morza, ale po włożeniu do tostera lub podgrzaniu w piekarniku chrupią tak samo, jak gofry na mące pszennej 🙂
Składniki: 1 i 1/3 szklanki mąki migdałowej, 2 łyżki ksylitolu, 4 czubate łyżki mąki kokosowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia, szczypta soli, 4 duże jajka, 180 g jogurtu greckiego, 3 łyżki oleju kokosowego w formie płynnej, 1/4 szklanki mleka migdałowego.
Rozgrzej gofrownicę i dobrze nasmaruj olejem. W średniej misce wymieszaj mąkę migdałową, mąkę kokosową, ksylitol, proszek do pieczenia i sól. Odstaw na bok. Oddziel białka i żółtka z dwóch jajek. Ubij białka. W misce wymieszaj jogurt, żółtka i pozostałe 2 jajka i dodaj do miski z mąkami. Dodać roztopione masło i mleko migdałowe i energicznie mieszać, aż dokładnie się połączą. Delikatnie wymieszaj ubite białka. Z masy usmaż gofry. Podawaj z ulubiony dodatkami – u mnie z truskawkami.
Porcja na ok. 10 gofrów: 1 gofr to ok: 175 kcal, węglowodany: 4,5 g, białko: 7,83 g, tłuszcz: 14,18 g, błonnik: 1,63 g
Mąka migdałowa, mąka kokosowa, ksylitol, olej kokosowy od Radix-Bis.