Puszyste bułeczki napełnione pastą migdałową i puszystą śmietaną, czyli klasyczny szwedzki semlor
Składniki: 40 g masła w temperaturze pokojowej, 150 ml mleka, 3 łyżki cukru pudru, 250g (2 szklanki) mąki, 1 i 1/2 łyżeczki suchych drożdży, ¼ łyżeczki mielonego kardamonu, mała szczypta soli, 1 żółtko jajka.
Nadzienie: 100g pasty migdałowej lub startego marcepanu, 2 łyżki mleka, ¼ łyżeczki mielonego kardamonu, 200 ml śmietanki kremówki 36%, 3-4 łyżki cukru pudru, 1 jajko.
Masło rozpuść w mleku na wolnym ogniu. Cukier puder, mąkę, drożdże, kardamon i sól umieścić w misce miksera wolnostojącego i zrobić zagłębienie pośrodku. Dodaj żółtko na środek wraz z mlekiem i masłem. Miksuj za pomocą haka przez 5- 10 minut, aż ciasto będzie sprężyste. Ciasto przełóż do czystej miski, przykryj ściereczką i odstaw na 2-3 godziny, do podwojenia objętości. Po tym czasie ciasto podziel na 8 bułek tej samej wielkości po około 60g. Ułóż na dużej blasze do pieczenia, przykryj ściereczką i odstaw na kolejne 45 minut w ciepłe miejsce. Rozgrzej piekarnik do 200 st. W międzyczasie zrób farsz marcepanowy. Zetrzyj marcepan do miski i ubijaj z mlekiem i kardamonem, aż uzyskasz pastę. Bułki posmaruj roztrzepanym jajkiem i piecz przez 25-30 minut lub do momentu, aż wierzch będzie złoty i ładnie wyrośnie. Wyjąć z piekarnika i odstawić do ostygnięcia na kratce. Odetnij wierzch i łyżeczką nabierz trochę okruchów z bułki. Do środka włóż pastę z marcepanu lub pastę migdałową po ok. 1 łyżeczce w każdą bułkę. Śmietanę ubij z 2 łyżkami cukru pudru, włożyć do rękawa cukierniczego i wycisnąć na marcepan lub pastę migdałową i na brzegi. Umieść kapelusz z powrotem na bułki i posyp dodatkowym cukrem pudrem.
Przepis od Rachel Khoo.