Pyszny i pięknie prezentujący się sernik z polewą z białej czekolady oraz żurawiny.
Składniki: 1 kg twarogu z wiaderka, 200 ml śmietanki 30%, 5 jajek, szklanka cukru, 250 g serka mascarpone, 4 czubate łyżki mąki ziemniaczanej; polewa: tabliczka białej czekolady, 50 ml śmietanki 30%, łyżka masła.
Twaróg zmiksować z mascarpone i cukrem. Dodawać po 1 jajku i mieszać na najmniejszych obrotach miksera. Wlać śmietankę oraz wsypać mąkę. Wymieszać. Masę serową wlać do tortownicy (26 cm). Piec 20 min w temp. 170 stopni, następnie 90 min w temp. 120 stopni.
W garnku podgrzać śmietankę z czekoladą i masłem. Mieszać na małym ogniu do rozpuszczenia czekolady.
Polewa z żurawiny: 300 g mrożonej lub świeżej żurawiny, ok. 120 ml wody, 100 g cukru. Wszystkie składniki umieścić w garnuszku. Wymieszać, zagotować, pogotować kilka minut lub do momentu kiedy wszystkie żurawiny popękają i zmiękną. Zdjąć z palnika, zmiksować i przetrzeć przez sitko. Powstałą polewą polać sernik.
Ceramika od Inżynier Sowa.