Pasta pomidorowa: pół oczyszczonej wędzonej makreli, pół cebuli, 1 ogórek kiszony, 4 suszone pomidory, natka pietruszki, troszeczkę soli i pieprzu – wszystko zblendować.
Pasta z papryką i cebulkami perłowymi: pół oczyszczonej wędzonej makreli, kilka cebulek perłowych marynowanych (można je pokroić na pół), 3-4 paski papryki w zalewie octowej pokrojonej w kosteczkę, łyżka majonezu, sól, pieprz, natka pietruszki – makrelę rozdrabniam widelcem, mieszam wszystkie składniki, doprawiam solą i pieprzem.
Krakersy serowe: 100 g startego ostrego żółtego sera, 50 g mąki pszennej, łyżka mąki ziemniaczanej, 1-2 łyżki masła, 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia, 2-3 łyżki wody
Wszystkie składniki mieszamy w misce na gładkie ciasto. Przykrywamy folią i wstawiamy do lodówki na pół godziny. Rozgrzewamy piekarnik do 200 st. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkowujemy na cienki placek i kroimy na ciasteczka o dowolnych kształtach. Układamy na blasze i pieczemy 10-20 minut, aż nabiorą złotego koloru.