Miękka i pachnąca domowej roboty focaccia jest naprawdę nie do odparcia! Pyszna w swojej prostocie, doprawiona oliwą, solą wędzoną, czosnkiem i oregano. Od śniadania po aperitif – zawsze jest odpowiednia pora na zjedzenie kawałka focacci!
Składniki: 7g suszonych drożdży, 1 łyżka miodu, 600 ml ciepłej wody, 650g mąki pszennej (ja użyłam mąki chlebowej), 1 łyżka soli, pół łyżeczki czarnego czosnku w proszku, 3 łyżki oliwy z oliwek.
Wierzch: 4 ząbki czosnku, grubo posiekane 1 łyżeczka soli (ja użyłam soli wędzonej), duża garść liści oregano lub bazylii, 3 łyżki oliwy z oliwek.
Blachę do pieczenia o wymiarach ok. 26 x 18 cm nasmaruj oliwą z oliwek. W dużej misce wymieszaj suszone drożdże, ciepłą wodę i szczyptę mąki. Następnie odstaw na 15 minut. Dodaj do tego mąkę, sól, oliwę oraz proszek czarnego czosnku i mieszaj, aby połączyć drewnianą łyżką, aż uzyskasz szorstkie, ale równomiernie wymieszane ciasto. Ciasto przykrywamy i odstawiamy na noc do lodówki (ewentualnie pozostawić pod przykryciem w temperaturze pokojowej na 4 godziny). Do przygotowanej formy wlej ciasto i rozprowadź do wielkości formy. Pozostaw do wyrośnięcia na co najmniej godzinę, bez przykrycia. Kiedy rośnie, zrób pesto z oregano. Ząbki czosnku i listki oregano utrzyj w moździerzu z odrobiną soli do uzyskania pasty, powoli skropić oliwą do połączenia. Przygotowanym pesto polej wyrośnięte ciasto i wstaw do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na 20-25 minut, aż się zarumienią. Pozostaw do ostygnięcia.
Proszek czarnego czosnku od Czarny czosnek Bio. Miód tymiankowy o d Wcinaj miód. Mąka chlebowa i sól wędzona od Radix-Bis.