Nie ma to jak dobre ciacho do kawy 🙂 Karpatka, klasyk wśród ciast. U mnie pierwszy raz. Tak, to mój pierwszy wypiek ciasta parzonego. Ciasto parzone okazało się bardzo proste w przygotowaniu i można je wykorzystać również do przygotowania eklerków lub ptysi. Jest leciutkie jak piórko, chrupiące i nieco wilgotne przełożone kremem budyniowym. Do tego przepisy na pewno będę wracać bo jest niezwykle pyszne.
Składniki na ciasto: 250 ml wody (1 szklanka), 200 g masła, 4 jajka, 1 szkl. mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia.
Masło i wodę umieścić w garnuszku, podgrzać do roztopienia się masła, doprowadzić do wrzenia. Wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, zmniejszyć moc palnika i chwilę ucierać do powstania gęstej, szklistej, bezgrudkowej masy odchodzącej od brzegów garnka. Zdjąć z palnika, wystudzić. Po przestudzeniu wbijać jajka, jedno po drugim, miksując dokładnie po każdym dodaniu. W rezultacie powinno powstać gładkie, klejące, bezgrudkowe ciasto. Gotową masę podzielić na 2 części. Blachę o wymiarach 32 x 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Jedną część ciasta rozprowadzić na blaszce przy pomocy szpatułki, wyrównać (ciasto jest klejące, ale takie ma być). Piec w temperaturze 200oC przez około 25 – 30 minut do lekkiego zbrązowienia ciasta. W ten sam sposób upiec drugą część ciasta. Wystudzić.
Krem: 500 ml mleka, 3 żółtka, 1/2 szkl. cukru, 1 op. cukru wanilinowego, 3 łyżki mąki ziemniaczanej, 200 g miękkiego masła.
Żółtka, mąkę i pół szklanki mleka dokładnie wymieszać lub zmiksować. Pozostałe mleko zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Gdy mleko zacznie się gotować dodać mieszankę jajeczną. Mieszając doprowadzić do wrzenia. W razie potrzeby energicznie mieszać, by nie powstały grudki. Zmniejszyć ogień do minimum i gotować budyń ok 1 minuty. Odstawić z ognia. Przykryć i całkowicie wystudzić.
Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem na puszysty, niemal biały krem. Stopniowo, dodawać budyń (po ok. 2 łyżki). Miksować do uzyskania jednolitego kremu. Płaty ciasta przełożyć kremem. Schłodzić w lodówce kilka godzin. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.