Pieczona karkówka
Składniki: 6 plastrów karkówki ok. 1,5 cm, 8 marchewek, 6 cebulek, koncentrat pomidorowy, sól, pieprz, rosół.
Marchewki obrać i pokroić w 3-4 części.Cebulę obrać i pokroić na ćwiartki. Marchewkę i cebulę przełożyć do brytfanki. Karkówkę posyp z obu stron solą i pieprzem oraz posmaruj koncentratem pomidorowym. Przełóż ją na marchewkę i cebulę. Do brytfanny wlej bulion – tyle, aby było równo z mięsem. Całość piecz w temp. 180 stopni przez ok. 2 do 2,5 godz. – aż mięso będzie miękkie.
Sos cebulowy: Do garnuszka przełóż kawałki cebulki oraz ze 2 lub 3 kawałeczki mięsa. Wlej powstały sos oraz ze 2 łyżki śmietanki 18%. Całość zmiksuj, dopraw do smaku solą, pieprze, zmielonym zielem angielskim.
Pieczona karkówka
