Dyniowa z pieczonym batatem
Składniki: 800 g dyni, 2 marchewki, 2 ząbki czosnku, 2 cebule, sól, pieprz, 1 batat,
ok. 0,7 l bulionu, 1 łyżka czubrycy zielonej do doprawienia batatów, oliwa z oliwek.
Piekarnik rozgrzewam do 180 st. C. Bataty obieram, kroję w cienkie plasterki o grubości ok 0,5 cm, układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Skrapiam plasterki oliwą, posypuję czubrycą i oprószam solą. Wstawiam do piekarnika. W czasie, gdy pieką się bataty, przygotowuję zupę. Dynię kroję kroje na kawałki. Marchewkę kroję w kostkę. Cebule siekam, podduszam w rondlu na niewielkiej ilości oliwy. Dodaję do rondla pokrojoną w kostkę dynię i marchewkę, podsmażam kilka minut od czasu do czasu mieszając. Na koniec dodaję przeciśnięte przez praskę dwa ząbki czosnku, smażę 30 sekund, podlewam wywarem i gotuję ok. 20 minut. Zupę miksuję na gładką masę, doprawiam solą i pieprzem. Podaję zupę z pieczonymi plastrami batatów.
Dyniowa z pieczonym batatem
