Sałatka z qunioa, truskawkami, grillowaną kalarepką i czekoladowym winegretem
Składniki na czekoladowy winegret : 15 g posiekanej cebulki, sok z limonki, 1 łyżka musztardy, 4 łyżki oliwy z oliwek, łyżka syropu klonowego, 1/5 drobno posiekanej tabliczki gorzkiej czekolady, sól i pieprz do smaku.
Blendujemy ze sobą wszystkie składniki.
Składniki na sałatkę: 1 1/2 szklanki ugotowanej białej komosy ryżowej Radix-Bis, 2 duże garści młodych listków sałaty, 1 duża kalarepa, 1 duży pomidor, 4 łyżki stołowe oliwy, 250 g umytej truskawek, pokrojonej w plasterki, 6 -8 dużych, miękkich daktyli pokrojonych w ukośne plastry, sól i pieprz do smaku, 400 g bobu, 100 g oliwy, 3 zmiażdżone ząbki czosnku lub łyżka czosnku granulowanego.
Bob gotujemy w osolonej wodzie 7-8 minut do miękkości. Schładzamy w lodowatej wodze i obieramy. Oliwę rozgrzewamy w rondelku i na bardzo małym ogniu smażymy czosnek, bez zarumienienia około 10ciu minut. Zalewamy nią obrany bób; marynujemy go minimum pół godziny. Kalarepę obieramy, kroimy na zapłaki i obtaczamy w połowie oliwy. Kładziemy na bardzo rozgrzaną, suchą patelnie i grillujemy 2 minuty z każdej strony. Pieprzymy, lekko solimy i odstawiamy pod przykryciem. Pomidora myjemy, kroimy w grubsze plastry i kładziemy na bardzo rozgrzaną, lekko naoliwioną patelnie. Grillujemy 20-30 sekund z każdej strony. Pieprzymy, lekko solimy i odstawiamy na bok bez przykrycia.
Na talerz rozkładamy umytą i poszarpaną sałatę, posypujemy ugotowaną komosą i kładziemy resztą składników, całość polewamy winegretem.