W tym roku nie zaleję Was przepisami ze szparagami. Nie oznacz to, że nie jemy szparagów. Jemy je dość często, ale po prostu nie chwytam za aparat po każdym przygotowanym jedzonku 😉 Dziś mam przepis na risotto ze szparagami.
Składniki: 100 g ryżu, 1 pęczek szparagów, 1 ząbek czosnku, 1 mała cebula, 1 łodygi selera naciowego, ok. 500 ml rosołu, pół kieliszka białego wina, natka pietruszki, 2 łyżki masła, tarty ser, pieprz.
Cebulę i czosnek obierz i pokrój w kostkę. Seler naciowy oczyść i pokrój w kostkę. Ze szparagów odetnij zdrewniałe końcówki, resztę pokrój na kawałki. Na dużej patelni roztop 1 łyżkę masła. Dodaj cebulę i seler i dopraw solą i odrobiną pieprzu. Smaż do miękkości. Dodaj czosnek i wymieszaj. Dodaj ryż i gotuj przez 1 minutę. Dodaj wino i gotuj przez kolejne 1 do 2 minut lub do momentu, aż wino się wygotuje. Dodaj bulion, ¾ szklanki na raz, mieszając ciągle między każdym dodaniem. Pozwól, aby każda porcja bulionu została wchłonięta przez ryż przed dodaniem kolejnej. Dodaj szparagi z ostatnią porcją bulionu. Gotuj, aż ryż będzie al dente. Risotto powinno być miękkie i kremowe. Dodaj drugą łyżkę masła, natkę pietruszki i dopraw do smaku. Podawaj z tartym serem.