Składniki: 150 ml śmietanki 18%,2 łyżki serka mascarpone, 200 g makaronu, 80 g wędzonego boczku, 1 ząbek czosnku, 1 mała cebulka, pół łyżeczki proszku z czarnego czosnku, sól, pieprz, oliwa z oliwek, 20 g startego twardego sera np. grana padano, szczypta bazylii/oregano.
Makaron ugotuj i odcedź zostawiając trochę wody po ugorowym makaronie. Boczek pokrój w kostkę. Czosnek i cebulę obierz i drobno posiekaj. Rozgrzej patelnie i usmaż boczek. Możesz dodaj trochę oliwy. Dodaj cebulę i przesmaż. Dodaj czosnek, wsyp bazylię lub oregano proszek z czarnego czosnku. Wszystko podsmażamy do lekkiego zrumienienia. Następnie wlej śmietankę, mascarpone i połowę sera. Odrobinę zmniejsza ogień i pozwól serowi całkowicie się rozpuścić. Sos wymieszaj i dopraw do smaku. Dodaj makaron i wymieszaj. Jeśli sos będzie zbyt gęsty dodaj wodę po ugotowanym makaronie. Całość dopraw do smaku. Makaron podawaj z resztą tartego sera.