Składniki: 400 g tortellini, 150 g wędzonego boczku lub prosciutto, 3/4 szklanki mrożonego groszku, 1 cebula, 60 g startego sera np. grana padano, 1 szklanka śmietany 18%, sól i pieprz do smaku, łyżka posiekanej natki pietruszki.
Tortellini i groszek ugotuj – zostaw trochę wody po gotowanym makaronie. Boczek i cebulę pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej trochę oliwy i usmaż boczek z cebulką doprawiając je solą i pieprzem. Zmniejsz ogień, wlej śmietankę i wsyp 3/4 startego sera. Wymieszaj. Dodaj makaron i groszek. Całość wymieszaj i dopraw do smaku solą i pieprzem. Jeśli sos będzie zbyt gęsty dodaj trochę wody po gotowanym makaronie. Tortellini posyp natką pietruszki. Danie podawaj posypane resztą tartego sera.