Pyszny, satysfakcjonujący, doskonały i prosty przepis na rodzinny obiad. Makaron, klopsiki, zielony groszek, boczek i sos śmietanowy.
Składniki: 400 g makaronu, 400 g mielonego mięsa, 1 bułka, 150 g wędzonego boczku, 1 cebula, 3 garście zielonego groszku, 200 ml śmietanki 18%, 2 jajka, 100 g drobno startego sera (u mnie grana padano), 2 łyżki drobno posikanej natki pietruszki, szczypta gałki muszkatołowej, pół łyżeczki zielonej czubricy, szczypta proszku z czarnego czosnku (opcjonalnie), pół łyżeczki curry, sól i pieprz.
Bułkę namocz w wodzie. Cebulę drobno posiekaj. Makaron i groszek ugotuj, zostawiają pół szklanki wody po ugotowanym makaronie. Boczek pokrój w kostkę. Boczek usmaż na lekko natłuszczonej patelni i przełóż do miseczki. W misce wymieszaj mięso z odsączoną bułką, 1 łyżką natki pietruszki, 1 jajkiem, czubricą, czarnym czosnkiem, solą i pieprzem. Uformuj małe klopsiki i usmaż na tej samej patelni co boczek, przykrywając patelnie – klopsiki wyją mięciutkie. Klopsiki zdejmij z patelni. Na patelni usmaż cebulkę. Jajko wymieszaj z solą, pieprzem, gałką muszkatołową, curry, natką i połową sera. Wlej na patelnię i smaż przez 2 minuty. Dodaj trochę wody po ugotowanym makaronie, wsyp makaron i wymieszaj. Jeśli sos będzie zbyt gęsty dodaj trochę wody po ugotowanym makaronie. Dodaj klopsiki, boczek i ugotowany groszek. Całość wymieszaj, dopraw do smaku. Danie podawaj posypane serem.
Czarny czosnek w proszku od Czarny Czosnek BIO. Sól morska, pieprz ziołowy, zielona czubrica od Radix-Bis.