Pożywna zdrowa, dla zmarzluchów idealna zupa fasolowa. Oprócz wyraźnych korzyści zdrowotnych zupy jarzynowe są idealnym miejscem na sezonowe zmiany. O tej porze roku nie ma nic lepszego niż obfite, rozgrzewające zupy wypełnione różnymi wspaniałymi jesiennymi warzywami. Podstawę cebuli, selera i marchwi wzbogaca fasola i liście szpinaku w bulionie z dodatkiem ziół i przypraw. Krótko mówiąc: satysfakcja gwarantowana.
Składniki: 3 łyżki oliwy z oliwek, 2 gałązki tymianku, gałązka lubczyku, 1 liść laurowy, 1 cebula pokrojona w drobną kostkę, 2 ząbki czosnku, drobno posiekane, 2-3 marchewki, pokrojone w plasterki, 1 mały por pokrojony, kawałek selera pokrojonego w kostkę, 1,5 litra bulionu warzywnego, 350 g ziemniaków, obranych i pokrojonych w kostkę, 400g fasoli ugotowanej, garść szpinaku, sól, czarny pieprz.
Rozgrzej 1 łyżkę oleju w dużym rondlu na małym ogniu. Dodaj tymianek i cebulę i smaż przez 4-5 minut, aż zmiękną bez koloru. Pozostałe 2 łyżki oleju skrop na patelni razem z czosnkiem, marchewką, porem i selerem, wrzuć do oleju i smaż przez kolejne 4-5 minut, aż uzyskają lekki kolor. Wlej bulion, wrzuć z ziemniaki i lubczyk, zagotuj, zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu przez 30 minut, aż warzywa będą w pełni ugotowane. Wrzuć fasolkę i szpinak i gotuj jeszcze 4-5 min.