Fit ciasto z truskawkami
Skłądniki: szklanka (100g) mąki żytniej razowej, szklanka (110g) mąki orkiszowej jasnej, ½ szklanki (75g) ksylitolu, ½ szklanki (100ml) oleju kokosowego, 1 i 1/4 (szklanki 250ml) „mleka” roślinnego bez dodatku cukru (u mnie migdałowe), 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 łyżeczka sody oczyszczonej, 3 garście (200g) truskawek, 1 łyżka (10g) zmielonego siemienia lnianego.
Suche składniki (mąki, ksylitol, sodę, proszek do pieczenia, siemię lnianie) przesypać do miski, wymieszać. To samo zrobić z mokrymi (olejem, „mlekiem”). Połączyć suche składniki i mokre. Jeżeli ciasto będzie za gęste, dodać więcej „mleka” roślinne. Ciasto wylać do formy 24x24cm, powtykać w nie całe truskawki pozbawione szypułek. Wystarczy ok 16 sztuk. Nie dodawaj do ciasta zbyt wiele owoców, bo z ciasta będzie zakalec. Piec w temperaturze 180 st C przez 50 minut. Po ostudzeniu ciasta, w miejsce z upieczonymi truskawkami można dodać świeżych owoców, fajnie wzmocnią smak całego wypieku.
Źródło: www.napolslodko.com
Fit ciasto z truskawkami
