Uwielbiam kontrast ryżu curry z ostrością rzodkiewki, słodyczą zielonego groszku i świeżością szparagów. Wszystkie smaki naprawdę dobrze ze sobą współgrają i świetnie smakują 🙂
Składniki: 1 pęczek rzodkiewek, 100 g brązowego ryżu (można użyć białego lub jaśminowego), 5 rzodkiewek, spora garść mrożonego groszku, 10 sztuk szparagów, przyprawy: 1 łyżeczka curry, pół łyżeczki kminku mielonego, pół łyżeczki mielonej kurkumy, 1/4 łyżeczki papryki ostrej, 1 łyżeczka soli, pół łyżeczki pieprzu, szczypta czarnego czosnku w proszku, 2 łyżki oliwy, natka pietruszki.
Ryż, groszek i szparagi ugotuj. W misce wymieszaj oliwę z przyprawami, a następnie dodaj ryż i wymieszaj. Wrzuć pokrojone szparagi, rzodkiewki oraz groszek. Całość wymieszaj i dopraw do smaku. Sałatkę posyp natką pietruszki.
Sałatkę można przygotować na ciepło. Na patelni rozgrzej oliwę z przyprawami. Wrzuć ryż i wymieszaj. Smaż ok. 5 min. Wrzuć warzywa, wymieszaj. Smaż jeszcze 2-3 min. Sałatkę dopraw do smaku i posyp natką pietruszki.