Kokosanki
250 g mąki ryżowej lub pszennej , 50 g mąki kukurydzianej, 200 g wiórków kokosowych, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 200 g brązowego cukru może być też biały, 250 g margaryny bezmlecznej lub miękkiego masła ewentualnie tłuszczu kokosowego, 50 ml mleka roślinnego lub wody (tylko gdy jest potrzebne), 1 łyżeczka sody lub proszku do pieczenia bezglutenowego lub zwykłego
Wszystkie składniki wrzucam do miski i ugniatam lub mieszam mikserem ewentualnie szatkuję w melakserze. Każdy sposób jest dobry, musi powstać kula ciasta.Miękkie ciasto przekładam do torebki lub miski i wkładam na 20-30 minut do lodówki. Jak bardzo się Wam śpieszy, można ten etap pominąć. Blaszkę do pieczenia wykładam papierem do pieczenia a papier smaruję margaryną. To bardzo ważny etap, bo ciastka się przylepiają, nie da się jego ominąć! Z masy formuję kulki, spłaszczam w dłoniach i układam na blasze. Trzeba zachować spory odstęp, minimum po 3 cm pomiędzy ciastkami. Ciastka piekę w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku, do czasu, aż staną się złote z lekko brązowym rantami. Teraz ważny moment. Blaszkę wystawiam z piekarnika. Zostawiam na minimum 10 minut, żeby ciastka troszkę stwardniały, bardzo delikatnie szpatułką podważam je i przenoszę na kratkę.
Kokosanki
