Wegański fioletowy pudding z kokosową bitą śmietaną
400ml mleczka kokosowego (puszka, włożona dzień wcześniej do lodówki – chodzi o krem kokosowy), 200ml mleka np. sojowego, 150g jeżyn, 150g jogurtu naturalnego sojowego, 30g nasion chia, 2 figi
Jeżyny miksujemy wraz z mlekiem do całkowitego połączenia składników. Przelewamy do dużej miski i za pomocą trzepaczki mieszamy z jogurtem i nasionami chia do uzyskania jednolitej konsystencji, odstawiamy. Puszkę mleczka otwieramy,do drugiej miski, za pomocą łyżki wyjmujemy, TYLKO krem kokosowy, który nam się wytrącił i trzepiemy do konsystencji bitej śmietany. Figi myjemy i kroimy na ćwiartki. Do małych miseczek, kubeczków czy innych pojemniczków, w których będziemy chcieli podać deser, wlewamy na dno fioletowy pudding z chia, przykrywamy chmurką różanej bitej śmietany i kładziemy na wierzch po dwie ćwiartki figi. Warto włożyć na co najmniej 30 minut do lodówki, by nasionka napęczniały.
Źródło: http://befitbestrong.pl
Wegański fioletowy pudding z kokosową bitą śmietaną
