Moja wegańska propozycja obiadowa to marynowane tofu z sosem romanesco i warzywami.
Tofu: 1 opakowanie tofu, 3 łyżki oliwy, sól morska, pieprz ziołowy, szczypta czarnego czosnku. W misce wymieszaj oliwę z przyprawami i włóż do niej pokrojone tofu. Marynuj 30 min, a następnie usmaż.
Warzywa: 1 kalafior, 1 brokuł, 3 cebule, 1 starty ząbek czosnku, 2 łyżki miodu (u mnie tymiankowy), sól. Kalafior i brokuł podziel na małe różyczki. Cebulę pokrój w piórka. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż cebulę. Wrzuć różyczki kalafiora i brokuła oraz czosnek, posyp solą i smaż przez niecałe 10 min. mieszając od czasu do czasu. Na koniec wlej miód i wymieszaj.
Sos romanesco: 1 czerwona papryka, 1 cebula, 1-2 ząbki czosnku, 1 pomidor, 1-2 kromki chleba, ¼ szklanki oliwy z oliwek, ¼ szklanki wody (opcjonalnie), ½ szklanka prażonych migdałów, ½ łyżeczki wędzonej papryki, ½ łyżeczka ostrej papryki, ½ – ¾ łyżeczki soli, 1 łyżka octu winnego sherry (lub octu z czerwonego wina).
Paprykę przekrój na pół, usuń gniazda nasienne i usmaż. Cebulę i paprykę umieść w robocie kuchennym ze wszystkimi pozostałymi składnikami i zmiksuj. Możesz zachować to dość gruboziarniste, z większą teksturą lub zblendować, aż sos będzie bardzo gładki.
Miód tymiankowy od Wcinaj Miody; czarny czosnek od Czarny czosnek bio; sól morska i pieprz ziołowy od Radix-Bis.