Ciasto drożdżowe potrzebuje kilku podstawowych składniki: drożdże, mąka, mleko lub woda, odrobina cukru. Wyrośnięte ciasto jest pulchne i elastyczne. Z ciasta drożdżowego można przyrządzić dania na obiad, przystawki, potrawy słodkie i wytrawne. Dziś zapraszam na pieczone pierogi z kapustą i grzybami. Dla mnie to pierogi, bo robi się jest w bardzo podobny sposób. Mój mąż mówi, że to bułeczki z nadzieniem, ponieważ po upieczeniu ciasto smakiem i wyglądem podobne jest do pieczywa.
Składniki: 35 g drożdży, 50 g roztopionego masła, 1 szkl. mleka, 510 g mąki, 3 jajka, szczypta soli, odrobina cukru.
Farsz: 650 g odsączonej kapusty kiszonej, ok. 350 g pieczarek 1 cebula, sól, pieprz, 1 jajko.
Do letniego mleka wkrusz drożdże, wsyp odrobinę cukru i łyżeczkę mąki. Odstaw na 15 min w ciepłe miejsce. W misce wymieszaj mąkę z solą, wlej wyrośnięty zaczyn drożdżowy, rozbełtane jajka i masło. Wyrabiaj ciasto, aż pojawią się pęcherzyki powietrza. Ciasto przykryj ściereczką i odstaw na ok. godzinę.
Przygotuj farsz. Pieczarki i cebulę drobno pokrój i usmaż doprawiając solą i pieprzem. Kapustę pokrój i wymieszaj z pieczarkami.
Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na blacie posypanym mąką na ok. 2-3 mm. Wykrój szklanką kółka, na środek włóż niecałą łyżeczkę farszu i zwiń. Pierożki ułóż na blaszce do pieczenia, posmaruj rozbełtanym jajkiem. Piecz ok. 25 min w temp. 180 stopni. Podawaj z barszczykiem.
Pieknie👏👏👏