Smaczna, sycąca, rozgrzewająca, idealna jesienią – zupa z modrej kapusty. Czerwona kapusta najczęściej ma swoje miejsce obok pieczonego mięsa. Robi się z niej pyszne surówki czy dusi z jabłkiem i boczkiem (lub bez:) ) Z czerwonej kapusty można wyczarować wiele rożnych dań. W zeszłym roku robiłam pasztet i zapiekałam z serem pleśniowym. Robiłam również zupę krem z gruszką. Dziś zupa z boczkiem i moim ulubionym czarnym czosnkiem.
Składniki: pół główki czerwonej kapusty, 150 g wędzonego boczku, 3 czerwone cebule, 2 ząbki czosnku, 2 marchewki, 1 korzeń pietruszki, kilka ząbków czarnego czosnku, 500 ml passaty pomidorowej, puszka czerwonej fasoli, ok. 3 litrów rosołu, 6 ziarenek ziela angielskiego, kilka listków laurowych, sól, pieprz do smaku.
Cebule i korzeń pietruszki pokrój w kostkę, marchewki i biały czosnek w plasterki, kapustę bardzo drobno, boczek w kostkę. W garnku na odrobinie tłuszczu podsmaż boczek. Następnie wrzuć cebulę, marchewki i pietruszkę i chwilę smaż. Wrzuć kapustę, czosnek biały i czarny, wlej rosół i passatę oraz przyprawy. Gotuj, aż kapusta będzie miękka. Dopraw do smaku. Zupa najlepiej smakuje następnego dnia, jak się „przegryzie”.
Ząbki czarnego czosnku od Czarny Czosnek Bio.