Składniki: pęczek dymki ze szczypiorkiem, 600 g średniej wielkości ziemniaków, sól, pieprz, kilka niedużych twardych kiszonych ogórków,2 ząbki czosnku, sos ogórkowy (składniki i sposób przygotowania poniżej).
Z dymek odcinamy cebulki, kroimy w kosteczkę. Ziemniaki gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Odcedzamy, studzimy, obieramy ze skórki i kroimy w plasterki. Kiszone ogórki kroimy w grubą kostkę, czosnek drobno siekamy. Ziemniaki, ogórki, czosnek i cebulki mieszamy w salaterce z sosem ogórkowym i pokrojonym szczypiorem z dymki. Przed podaniem najlepiej sałatkę schłodzić.
Sos ogórkowy: mieszamy na gładki sos 5 łyżek majonezu, 2–3 łyżki gęstej kwaśnej śmietany, 1 łyżkę musztardy i 3 łyżki oleju. Dodajemy 1 łyżkę octu i 3 łyżki soku z cytryny oraz 6–7 ogórków konserwowych (wielkości palca) pokrojonych w drobną kostkę, posiekaną cebulkę dymki, po łyżeczce posiekanego koperku i natki pietruszki, mieszamy. Dolewamy do smaku zalewy z ogórków konserwowych oraz przyprawiamy solą, pieprzem i cukrem. Sos najlepiej smakuje na drugi dzień.
Przepis pochodzi z magazynu „Moje Gotowanie” nr 7/2016.