Frittata z cukinią
Składniki: ok. 350 g cukinii, 4 jajka, 40 g suszonych pomidorów, 120 g serka wiejskiego, sól o smaku cebula-czosnek-sczypiorek od Radix-Bis, pieprz ziołowy od Radix-Bis, pół łyżeczki czerwonej czubricy od Radix-Bis, pół łyżeczki czarnego czosnku w proszku od Czarny Czosnek BIO
Umytą cukinię kroimy w cienkie pasku lub trzemy na mandolinie. Pomidory kroimy w kostkę. W misce mieszamy jajka z przyprawami i czosnkiem. Z serka wiejskiego odlać śmietanę – potrzebny będzie tylko ser. Ser dodajemy do jajek, wsypujemy cukinię i mieszamy. Na patelnię wlewamy odrobinę oleju i rozgrzewamy. Wlewany na nią masę z cukinię i smażymy pod przykryciem 4 min. Patelnię z frittatą przekładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na górny poziom i pieczemy jeszcze 3-5 min.
Przepis na dwie porcje; 1 porcja to ok. 300 kcal, 20 g białka; 19 g tłuszczu; 3,3 g błonnika, IG 36; ŁG 3.
Frittata z cukinią
